Medical taping

Medical Taping is de verzamelnaam voor het tapen met de karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape met verschillende – waaronder pijnverlichtende – doeleinden.

De grondlegger van het Medical Taping Concept is de Japanner Kenzo Kase. In de jaren 70 was Kase al een bekende naam in de chiropraxie en acupunctuur. Zijn uitgangspunt is onder andere dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen.

Welke methoden worden er gebruikt bij Medical Taping Concept?

Bij Medical Taping wordt tape gebruik die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Vele professionele sporters laten zich tapen bij klachten of ter ondersteuning. Maar ook voor niet-sporters met klachten kan de tape zeer goede ondersteuning bieden.

Waarvoor kan het Medical Taping Concept worden ingezet?

De tape kan gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingsreductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Een aantal concrete voorbeelden waarvoor Medical Taping wordt ingezet:

  • (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten,
    maar ook knie en kuitklachten
  • Verminderen van klachten door vloeistofstuwingen zoals oedeem en bloeduitstortingen
  • Houdingscorrectie
  • Behandeling van problemen ontstaan door overbelasting (zoals muisarm, tennis- of golfarm)
  • Bestrijding van (spannings)hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel
  • Het gunstig beïnvloeden van organen zoals bij maagklachten

Dit vind je ook leuk