Juiste gebruik van Spivi

Het SPIVI-systeem

Als een van de weinige clubs in Nederland maken wij gebruik van een van de meest geavanceerde systemen op de markt voor een unieke Spinningbeleving, SPIVI!  

Onze Spinningbikes zijn van de allerhoogste kwaliteit en connecten via bluetooth met het SPIVI-systeem. Hierdoor is het mogelijk om jouw persoonlijke avatar zichtbaar te maken op het 4 meter brede scherm voor je. In een heus peloton zijn alle deelnemers zichtbaar op het scherm en kun je geheel op je eigen niveau meedoen. 

Door op het juiste wattage te fietsen, boek je de beste resultaten. Je fietst nu niet om helemaal kapot te gaan, maar vooral om je beensterkte en uithoudingsvermogen te verbeteren. Dit onder begeleiding van een instructeur en opzwepende muziek. Met de juiste balans van inspanning en rust, zul je snel resultaten zien! En misschien belangrijk voor de fanatieke fietsers onder ons; alle data is na de les uit te lezen in de SPIVI-app die ook te connecten is aan de populaire app STRAVA. 

Download de SPIVI-app op je telefoon (Android & iOS)
 

Gebruik SPIVI-app


Stel de SPIVI-app zelf in met de juiste persoonlijke gegevens en gewicht voor optimaal gebruik.  Het belangrijkste gegeven is hierin de FTP waarde.
Bij een beginner is deze nooit hoger dan 100, overleg even met jouw instructeur en doe zsm een FTP test om de juiste waarde te gebruiken.

Reserveren fiets
Gebruik de SPIVI-app om je gewenste fiets in de les te reserveren.

Vanwege drukke lessen, vragen we je vriendelijk om niet zomaar te reserveren en op het laatste moment af te melden. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk mensen deelnemen. Afmelden kan tot uiterlijk 2 uur van te voren in de app. Later afmelden doe je telefonisch op 0416-316105

Gebruik van onze Spinningfietsen
Houding / instellen fiets
Een goede fietsinstelling voorkomt blessures en geeft vooral nog meer fietsplezier! Twijfel je of je goed zit? Vraag onze instructeurs om je te helpen je fiets goed in te stellen. (kijk of vraag het dus niet aan je buurman!)

Onderhoud en gebruik van de fietsen
Onze BodyBikes worden intensief gebruikt en daardoor kan het zijn dat je ervaart dat er iets niet in orde is. Meld dit dan bij de instructeur. Samen kijken we dan naar een mogelijke oplossing voor dat moment: direct repareren of wisselen we met een andere fiets. Het wisselen van materiaal geeft juist nog meer problemen, dus doe dat niet. Wij doen ons best de fietsen in topconditie te houden. 

Het juiste wattage: trainen met de FTP-waarde
Als je met de juiste FTP traint, train je het meest effectief en kun je het snelste resultaten boeken. Ga je zelf een waarde inschatten of aanpassen, dan is je training minder effectief.  Bij aanvang van je eerste les, zal een van onze instructeurs je helpen om een fictieve waarde in te schatten. Later is het aan te raden alsnog een FTP-test te doen, maar ook om deze regelmatig te blijven testen. 

​Wat is FTP?
Dit is de afkorting voor de term ‘Functional Threshold Power’: de vermogenswaarde die je in theorie een heel uur moet kunnen volhouden. Door deze waarde echt te testen, weet je jouw juiste FTP-waarde. Deze gebruiken we niet alleen als startwaarde, maar ook als meetwaarde om je voortgang te kunnen meten.

Hoe kun je de FTP testen?
Een aantal keer per jaar wordt de volledige test aangeboden in onze Spinninglessen. Dit is een vastgesteld protocol. De testmomenten worden een aantal keer per jaar gegeven en vooraf aangekondigd. 

Hoe werkt het trainen op FTP?
Onze spinninglessen worden gebaseerd op percentage van je FTP, waarbij je in een zone fietst. Deze zones zijn herkenbaar door de toegepaste kleuren die je terugziet op het scherm van de training van die dag. Jouw FTP is de 100% waarde.

Wanneer train ik effectief?
Je traint effectief wanneer de balans tussen rust en intensieve inspanning goed is. Dit bereik je het beste door met de juiste FTP te trainen en ook de training te volgen zoals door de instructeur aangegeven. Juist ook je herstelmomenten zijn dus belangrijk tijdens de les, blijf dus nooit tijdens deze herstelmomenten door trappen op een hoge weerstand om zo hoog mogelijke calorie verbranding of geleverde wattage te behalen. Dit is schadelijk voor je conditie (en calorieverbranding in de toekomst) Zie de les als een training om beter te worden en dus niet als een wedstrijd (zonder pauzes). Wedstrijden doen we heel af en toe, trainen een paar keer per week!

Wanneer is mijn conditie verbeterd?
Het wattage (FTP), per kilogram lichaamsgewicht geeft aan wat je huidige niveau is.. Het gaat dus niet enkel om je geleverde wattage! Ben je in lichaamsgewicht gedaald, maar is je FTP-waarde nog hetzelfde, is je niveau dus vooruit gegaan. Twee kilo minder met hetzelfde vermogen scheelt al gauw een paar minuten sneller boven op een lange klim.
​- 200 watt FTP en 70 kilo = 2,86 W/kg
​- 200 watt FTP en 68 kilo = 2,94 W/kg

Feiten en fabels 

Doordat we fietsen op wattage met het SPIVI-systeem geeft dit ontzettend veel inzichten en mogelijkheden. Echter zien we ook dat veel deelnemers het zien als een competitie element en de data wellicht niet juist interpreteren. We hebben een aantal veel gehoorde kreten op een rijtje gezet. 

Hoe hoger het gemiddelde wattage is in de les die ik heb gefietst, hoe beter ik was die dag.
FABEL - De instructeurs geven iedere les een training. Deze training is geen wedstrijd tegen een ander of jezelf. Gemiddelde wattages in de les zeggen dan ook niets over hoe efficiënt je de les hebt uitgevoerd. De enige waarde die je echt kunt vergelijken is je FTP-test. Train dus slim en verstandig en zorg dat je je FTP gaat verhogen in de test. 

Hoe hoger het gemiddeld gefietste percentage in de les, hoe beter ik heb gefietst.
FABEL - Als je gefietste percentage rond de 100% of zelfs daarboven uitkomt, geeft het aan dat je de workout niet goed hebt opgevolgd, of je FTP-instelling niet goed is ingesteld. Hierdoor train je dus niet in de juiste zones en is je training minder efficiënt. Vraag om advies bij de instructeur om deze aan te passen.

Herstellen is niet nodig, want dat gaat ten koste van mijn gemiddelde wattage
FABEL - Beetje open deur uiteraard, maar toch is het echt belangrijk je herstelmomenten die worden aangegeven, echt te pakken. Juist dan kun je ook de intensieve blokjes beter fietsen. Het gemiddelde wattage zegt helemaal niets. 

Ik heb mijn dag niet, maar wil wel lekker meefietsen en zet dan mijn FTP terug
FEIT - Dit kun je zeker doen en besef dan dat je training minder efficiënt is. Het advies is dan ook om je wattage met tientallen watts terug te zetten. Zo maak je er vanzelf een rustige duurtraining van. Uiteraard niet vergeten de volgende keer weer op je geteste FTP-waarde